Gombák

Home / Gombák

gombák (Fungi) eukarióta sejtekből álló, egy vagy többsejtű, általában telepes felépítésű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények, melyek az élővilág egy önálló országát alkotják.

Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fűszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják őket. Az ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele. A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaznak.

A gombát felhasználjuk levesnek, salátának, főételként (rántva, pörkölt, fasírozott), de köretnek, mártások, húsok ízesítésére, valamint pizzákhoz, vagy hideg- és meleg szendvicsekhez és salátákhoz is. Szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórésze, őrölve fűszerként ugyanezekhez az ételekhez, ízesítőként használják.

2012 óta foglalkozunk gombatermesztéssel Kézdivásárhelyen, főtevékenységünk a Laskagomba, illetve a Shiitake gyógygomba termesztése. Természetes és helyi alapanyagokból állítjuk elő termékeinket. Amennyiben friss és minőségi gombákat szeretne vásárolni, keressen bizalommal.